Artnit

Sreda, 21 Novembar 2018 12:59

Lavinija Fontana - Minerva se oblači Istaknut

Lavinija Fontana je bila jedna od najznačajnijih portretista Bolonje kasnog XVI veka i među prvim ženama koje su dobijale narudžbine za velike formate finansirane javnim novcem. Njena poznata slika Minerva se oblači postoji u dve verzije, a onu koju je naslikala 1613. godine naručio je kardinal Skipion Borgeze i danas se nalazi u galeriji Borgeze u Rimu.

Slika Minerva se oblači odstupa od uobičajenih klasičnih i renesansnih vizuelnih konvencija božanstva. Lavinija Fontana prikazuje nagu rimsku boginju mudrosti i rata Minervu dok se priprema da se obuče. Ona ima tradicionalne atribute povezane sa odećom boginje - uključujući maslinovu granu ili drvo, sovu i vojnu odeću sa oklopom, ogrlicom, šlemom, štitom i kopljem. Svetlost ističe njeno telo i drapiranu tkaninu zavese. Posebno je naglašena prozirnost njene kože i bledi tragovi vena na gležnju i peti u skladu sa renesansnim obožavanjem blede kože. Puto iza nje takođe daje utisak prozirnosti.

Slika Minerva se oblači obuhvata i enterijer i eksterijer. Otvorena površina sa plavim i ružičastim bojama sugeriše scensku prirodu, dok elegantna unutrašnja dekoracija otkriva kraljevsku sobu. Slika je dizajnirana sa tri vertikalna pravougaonika. Prvi pravougaonik sa leve strane sadrži dramatičnu zelenu i zlatnu zavesu i toaletni stočić na kojem je detaljno složena kraljevska odeća. Dva pozlaćena vojna sredstva, štit i ogrlica nalaze se pored nameštaja. Treći pravougaonik ističe Puta koji kao da drži šlem i tamni eksterijer sa kopljem na balkonu, sovom na ogradi balkona i maslinovim drvetom do njega.

Pročitano 2530 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Oktobar 2020 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Lavinija Fontana - Minerva se oblači