Artnit

Ponedeljak, 19 Novembar 2018 11:47

Rafael Santi - Mlada žena sa jednorogom Istaknut

Portret Mlada žena sa jednorogom ili kako se još naziva Dama sa jednorogom je slika Rafaela Santija, za koju istoričari umetnosti smatraju da datira iz 1505. ili 1506. godine. Neko je naknadno prebojio jednoroga, pa se dugo smatralo da je na slici Sveta Katarina Aleksandrijska. Zahvaljujući radiografiji otkriven je jednorog i portret je restauriran 1935. godine. Danas se ova slika nalazi u galeriji Borgeze u Rimu.

Očigledno je da je slika Mlada žena sa jednorogom inspirisana Mona Lizom, koju je Leonardo da Vinči slikao između 1503. i 1506. godine. Sličnost sa slikom Mona Liza je pre svega u veličini poluportreta, preklopljenim rukama, nagnutom pozom i detaljnom pozadinom.

Na slici Mlada žena sa jednorogom je prikazana žena sa jednorogom u naručju, dok se njeni prsti nežno okreću oko njegove prednje noge, navodeći da je zarobila misterioznu zver. Ona sedi na balkonu, uokvirenom s obe strane sa dva stuba između kojih se otvara pejzaž. Puna veličina figure žene je izdvojena od ogromne pozadine, inspirisane Leonardom da Vinčijem, ali izvedena sa jasnoćom tipičnom za Rafaela Santija. Status i bogatstvo porodice njenog muža prikazano je kroz luksuzan nakit i neobičan materijal haljine sa niskim dekolteom. Njena plava kosa sa loknama ukrašena je malom diademom, a oko vrata ima ogrlicu sa biserom i rubinom.

Istoričari umetnosti nisu otkrili osobu koja se krije iza lepe dame sa jednorogom u naručju. Pretpostavlja se da je Rafael Santi ovaj portret naslikao povodom venčanja neke dame, jer je jednorog simbol čednosti neveste.

Pročitano 3125 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Maj 2022 11:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rafael Santi - Mlada žena sa jednorogom