Artnit

Ponedeljak, 12 Novembar 2018 11:51

Edvard Bern Džouns - Točak sreće Istaknut

Slika Točak sreće je sjajan primer sklonosti britanskog slikara i dizajnera Edvarda Berna Džounsa prema klasičnim mitovima i srednjovekovnim legendama, koji mešaju nelagodnu senzualnost i osećaj uznemirenosti čineći njegovu simboliku naročito gorkom. Slika je završena 1883. godine, izložena u Londonu iste godine i odmah priznata kao kapitalni rad u prerafaelitskom pokretu. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Točak sreće prikazuje ogroman točak, koji okreće boginja sreće i troje smrtnih ljudi iznad nje, roba na vrhu, kralja na sredini i pesnika ispod. Teška antička toga i kapa, koja pokriva većinu tela boginje, suprotna je gotovo potpunoj nagosti smrtnika, čija lica pokazuju neobično prazno izražavanje. Boginja gleda dole, rob i kralj gledaju u daljinu, a samo pesnik gleda, ne na lice boginje, već kraj njenih stopala.

Slika Točak sreće je u potpunosti prekrivena telima i točkom. Prvi plan slike zauzima skoro čitav pogled posmatrača, ostavljajući samo mali deo slobodan u gornjem levom uglu na kojem je prikazan zid i drvo ispod sivog neba. Paleta se kreće od čeličnosive do braon boje, naglašavajući prigušenost i osećaj beznadežne fatalnosti.

Figure na slici Točak sreće podsećaju na Mikelanđelove skulpture za Sikstinsku kapelu i na antičke grčke i rimske skulpture, sa njihovim idealizovanim telima i karakterističnom pozom contrapposto boginje, koja ima sličnost sa Delfijskom sibilom u Sikstinskoj kapeli.

Pročitano 1913 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Bern Džouns - Točak sreće