Artnit

Nedelja, 02 Septembar 2018 10:41

Pjer Bonar - Žena drema na krevetu Istaknut

Slike francuskog slikara Pjera Bonara su snažno obeležene događajima iz privatnog života. Njegova žena Marta je tema mnogih njegovih najupečatljivijih slika u kojima su prostor i intima prikazani skoro na poetski način. Slika Žena drema na krevetu iz 1899. godine, poznata i po nazivu Indolentna žena je jedna od njegovih prvih slika aktova u kojima se Marta prikazuje potpuno naga i kao takva je jedna od velikih intimističkih remek-dela. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Žena drema na krevetu se oslanja na kontraste, a njen naziv se već sukobio sa stavom mlade žene. Telo žene sa napetim mišićima, leva noga zakačena na desnu butinu protivreči bilo kojoj ideji odmora ili lenjosti. Slično tome, jednostavan položaj ruke preko grudi je u suprotnosti sa širenjem butina. Snažne linije kao da trče kroz kompoziciju, materijalizovanu mračnim senkama na listovima koji još uvek nose talasastu liniju tela i tešku gomilu posteljine.

Plavi "dim" koji prolazi kroz ženinu butinu i gležanj i raskošna tamna kosa koja prelazi preko kreveta naglašava erotični naboj slike Žena drema na krevetu. Kompozicija slike posmatrane odozgo, ističe monumentalni krevet koji izgleda kao da je okrenut prema posmatraču. Telo žene istaknuto sjajnim senkama, ima toničnu živopisnu teksturu koja joj daje snažno bezvremensko prisustvo.

Pročitano 2493 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Bonar - Žena drema na krevetu