Artnit

Subota, 28 April 2018 11:01

Vinsent van Gog - Pecanje u proleće Istaknut

Vinsent van Gog je video slike Pola Sinjaka i Žorža Sera u proleće 1886. godine na završnoj impresionističkoj izložbi. Tehnika slike Pecanje u proleće, koju je završio 1887. godine je svedočanstvo prijateljstva Vinsenta van Goga sa Polom Sinjakom. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Slika Pecanje u proleće je nastala na redovnim putovanjima Vinsenta van Goga u parisko predgrađe Anijer na Seni sa slikarima Polom Sinjakom i Emilom Bernarom. Na slici je prikazana reka Sena ispod mosta u Klišiju. Oko reke je drveće, a na reci dva čamca. Čovek sa šeširom sedi u jednom čamcu i peca.

Pod uticajem Pola Sinjaka, paleta Vinsenta van Goga je postala svetlija, potezi četkice raznovrsniji, a njegova tema se proširila. Slika Pecanje u proleće je klasičan primer umetnosti impresionizma zbog osvetljenja. Kompozicija slike je građena na boji. Prirodno sunčevo svetlo omogućilo je Van Gogu da koristi širok spektar boja na slici koje stvaraju dinamičniji izgled. Postoje mnoge boje na drveću, kao i vodi.

Pročitano 2515 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 30 Mart 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Pecanje u proleće