Artnit

Subota, 21 April 2018 10:17

Aleksandar Gabrijel Dekamp - Turski trgovac Istaknut

Aleksandar Gabrijel Dekamp je bio francuski slikar orijentalističkih slika. U svojoj mladosti putovao je na Bliski istok i slikao život i predele tog dela sveta, koristeći tehniku koja je obeležena dramatičnim kontrastima boje, svetlosti i senke, a to je učinilo njegove slike zagonetkom za konvencionalne likovne kritičare tog doba. Ulične scene su bile lako dostupne na njegovim putovanjima. Na slici Turski trgovac, poznatu po nazivu Turski trgovac puši u svom dućanu, koju je naslikao 1844. godine prikazuje scenu iz svakodnevnog orijentalnog života. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U središtu slike Turski trgovac prikazan je živopisan, mali dućan ispunjen raznovrsnim predmetima i voćem u pletenoj korpi. Na zadnjoj strani dućana čovek, verovatno trgovac obučen u belo sedi sa prekrštenim nogama i puši, što je oličenje orijentalne smirenosti.

Aleksandar Gabrijel Dekamp na slici Turski trgovac stvara originalnu studiju boje i svetlosti zasnovanu na anegdotičnom pogledu na svakodnevni život u Turskoj. Njegov stil je označen živopisnom dramskom koncepcijom, smelim i čak grubim potezima četkice i iznenađujućim kontrastima boje, svetlosti i senke. Šarl Bodler je opisao stil Aleksandra Gabrijela Dekampa: "Niko nije proučavao efekte atmosfere tako pažljivo. Najizraženije i najneverovatnije mešanje senke i svetlosti mu je bilo najveće zadovoljstvo."

Pročitano 1585 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Aleksandar Gabrijel Dekamp - Turski trgovac