Artnit

Petak, 06 April 2018 10:37

Tomas Grifits Veinrajt - O skici Raspeće Rembranta van Rajna Istaknut

"Tama - crna, zloslutna tama - prekriva celu scenu: samo iznad proklete šume, kao kroz neku strašnu pukotinu na turobnoj tavanici, poplava kiše - "pljusak, bezbojna voda" - sliva se svom silinom, šireći jezivu avetinjsku svetlost, užasniju čak nego opipiljiva noć. Zemlja već brekće potmulo i brzo! Potamneli krst drhti! Vetrovi su prestali - vazduh je stao - ispod njihovih nogu potmula tutnjava, neki od one bedne gomile počinju da beže nizbrdo. Konji su nanjušili užas i postaju neukrotivi zbog straha. Brzo se približava trenutak kada, skoro presavijen nadvoje od sopstvene težine, gubeći svest zbog gubitka krvi koja teče u uskim potočićima iz Njegovih rasečenih vena dok mu se slepoočnice i grudi kupaju u znoju a crni jezik suši od jake samrtne groznice, Isus uzvikuje: "Žedan sam". Smrtonosno sirće mu prinose.

Glava mu je klonula, sveto telo "visi neosetljivo na krstu". Jarko crveni plamen suklja kroz vazduh i nestaje; stene Karmela i Lebanona pucaju nadvoje; crni uskomešani talasi mora uzdižu se visoko. Zemlja se otvara i grobovi izbacuju svoje stanovnike. Mrtvi i živi se mešaju u neprirodnu zajednicu i žure kroz sveti grad. Tamo ih očekuju nova zlokobna predskazanja. Zastor na hramu - neprobojni zastor - pocepan je skroz nadvoje, i to strašno skrovište koje sadrži hebrejske misterije - kobni luk sa stolovima i sedmostrukim kandelabrom - osvetljeno je nezemaljskim plamenovima gomili koju je Bog napustio.

Rembrant nije nikad obojio ovu skicu i bio je potpuno u pravu. Izgubila bi svu privlačnost gubitkom onog zbunjujućeg vela nejasnosti koji omogućuje tako prostran domašaj u kome mašta koja oseća sumnju može da razmišlja. Sada je to kao nešto sa drugog sveta. Duboka provalija je između nas. Ne možemo je shvatiti telom. Možemo joj se približiti samo duhom."

Iz eseja Oskar Vajld - Pero, olovka i otrov

Pročitano 2315 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 09 Januar 2020 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Tomas Grifits Veinrajt - O skici Raspeće Rembranta van Rajna