Artnit

Četvrtak, 05 April 2018 10:42

Šervin B. Nuland - Svaka slika neke osobe je zapravo psihološka studija Istaknut

Leonardo da Vinči - Studija za Poslednju večeru: Juda Leonardo da Vinči - Studija za Poslednju večeru: Juda

Opčinjen kretanjem vode kao predstavom, a ponekad i metaforom životnih sila, ritmičkog sklada i prirodnog jedinstva, Leonardo je zapisao: "Voda koju dodirujete u reci poslednja je koja je protekla, i prva koja nailazi. Tako je i s vremenom." U svim Leonardovim rukopisima nema bolje metafore niti istinite tvrdnje o njegovoj osnovnoj tezi koja objašnjava prirodne događaje i čovekov život, otkriven u trenutku vremena. Kada tome dodamo i Leonardovu preporuku da slikar treba da slika dve teme, čoveka i namere njegove duše, vidimo da je u nekoliko rečenica sadržana čitava teorija umetnosti.

U slikarstvu, govorio je on, ova filozofija poprima oblik posvećivanja izuzetne pažnje kretanju mišića lica, naročito onih oko usana. Ali sve delove tela treba pažljivo posmatrati, uključujući i trup i udove, jer njihov stav i položaj mnogo govore. Spoljašnje kretnje otkrivaju unutrašnja razmišljanja; pokret potiče iz uma. Svaka slika neke osobe stoga je zapravo psihološka studija. Ovo učenje je kasnije otelotvoreno u Mona Lizi, ali u milanskom periodu ono svoj vrhunac dostiže u Tajnoj večeri, slici koju su Ludoviko i dominikanski fratri naručili za zid refektorijuma crkve Santa Marija dele Gracije.

Trenutak koji ova slika predstavlja jedan je od najznačajnijih u hrišćanskom Svetom pismu. Isto onako tiho kako su možda i izgovorene, proročke reči: "Zaista vam kažem: jedan između vas izdaće me", odjekuju među apostolima poput iznenadnog udara groma. Dramski intenzitet ovog trenutka govori više no što bi se moglo reći metrima i metrima filmske trake. Svaki od likova za stolom predstavlja psihološki portret koji kao da okriva njegove trenutne misli, pa čak i one koje će uslediti. Mada su svi iznenađeni, svaki je iznenađen na jedinstven način. Kako je zapisao Leonardo: "Najdostojniji hvale jeste onaj lik koji svojim kretnjama izražava strasti duše." Poznajemo svakog od tih pojedinaca, mada ih nikada ranije nismo videli. Koliko god da smo prethodno čitali i proučavali Bibliju, pogled na ovu veličanstvenu sliku čini da svaki apostol oživi u očima posmatrača na do tada nezamisliv način. Zar je onda čudno što je Kenet Klark nazvao Tajnu večeru "ključnim delom evropske umetnosti"?

Iz knjige Leonardo da Vinči


Pročitano 2411 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 April 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Šervin B. Nuland - Svaka slika neke osobe je zapravo psihološka studija