Artnit

Nedelja, 18 Februar 2018 12:08

Leon Bona - Enterijer Sikstinske kapele Istaknut

Živopisni portreti savremenih poznatih ličnosti su najznačajniji radovi francuskog slikara Leona Bona, a poznate su i njegove slike sa religioznim i istorijskim temama. Slika Enterijer Sikstinske kapele koju je naslikao između 1875. i 1880. godine prikazuje skoro napuštenu i turističku viziju jednog od glavnih vatikanskih dela. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Enterijer Sikstinske kapele je neobična verzija Velikog petka u Sikstinskoj kapeli koji je Leon Bona naslikao 1860. godine, inspirisan slikom Žana Ogista Dominika Engra iz 1814. godine, Papa Pije VII u Sikstinskoj kapeli.

Dekoracija na slici Enterijer Sikstinske kapele je jedva sugerisana i brzo izbrušena u uskom rasponu boja, animiranim samo jednom malom ženskom figurom koja sedi u prednjem delu blizu leve ivice slike, okrenuta posmatraču. Žena u elegantnoj crnoj haljini sa crnim šeširom na glavi prilagođava svoj lornjet da bliže pogleda dekoraciju ili možda slikara koji je bio zauzet skiciranjem ovog radoznalog trenutka. Ova žena je verovatno gospođa Kan sa kojom je Leon Bona otputovao u Italiju.

Pročitano 1549 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Leon Bona - Enterijer Sikstinske kapele