Artnit

Petak, 19 Januar 2018 11:52

Andrea del Verokio - Hristovo krštenje Istaknut

Hristovo krštenje je oltarska slika koja je završena oko 1475. godine u ateljeu italijanskog slikara renesanse Andrea del Verokija u vreme kada je Leonardo da Vinči bio njegov učenik. Ovu sliku je naručila crkva San Salvi blizu Firence, a kasnije je prebačena u sestrinstvo Vallumbrosan u Santa Verdijani. Godine 1810. ušla je u kolekciju Akademije i 1959. godine prešla u galeriju Ufici u Firenci, gde se nalazi i danas.

Slika Hristovo krštenje prikazuje krštenje Isusa Hrista, što je zapisano u Jevanđeljima po Mateju, Marku i Luki. Isus Hrist se nalazi u središtu slike, sa savijenim rukama u molitvenom položaju, što ukazuje na njegovu milost i poniznost. Jovan Krstitelj drži veliki krst u levoj ruci dok ga poliva vodom, krštavajući ga. Božje ispružene ruke dolaze sa neba, golub koji simboliše Svetog Duha spušta se sa neba sa sjajnim snopovima svetlosti koji stiže od njegovog nebeskog sjaja.

Osim anđela koji kleči, levo od Isusa Hrista i drži njegovu odeću, savremeni likovni kritičari pripisuju veći deo upečatljivog pejzaža u pozadini, kao i figuru Isusa Hrista na slici Leonardu da Vinčiju. Prema anegdoti koji je zabeležio Đorđo Vazari početkom druge polovine XVI veka, Andrea del Verokio je Leonardu, koji je tada imao oko 20 godina, poverio da slika jednog od anđela. Kada je Leonardovo delo bilo gotovo, Verokio se osećao poniženo zbog njegove prefinjenosti i talenta da se zarekao da više nikada neće slikati.

Pročitano 3679 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Novembar 2020 11:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Andrea del Verokio - Hristovo krštenje