Artnit

Petak, 12 Januar 2018 11:32

Roza Boner - Oranje u Neveru Istaknut

Francuska slikarka i vajarka Roza Boner je slikala životinje sa uverljivim naturalizmom. Njena slika Oranje u Neveru iz 1849. godine, poznata i kao Oranje volova u Neveru i Prva brazda je verovatno inspirisana početnom scenom iz romana Đavolja bara Žorža Sanda. Slika predstavlja proslavu seoskog života i njegovih drevnih tradicija i suprotstavlja se postrevolucionarnim danima, kada su gradovi bili mesto haosa i sukoba. Ova slika je prikazana na Pariskom salonu 1849. godine, gde je osvojila prvu medalju, a danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Oranje u Neveru je himna poljoprivrednom radu. Prikazana je okolina grada Never i istaknuta njena poljoprivredna tradicija i ruralni pejzaž. Jasnost i svetlost slike podseća na holandske slike koje je Roza Boner proučavala kao deo svog obrazovanja.

Na slici Oranje u Neveru prikazano je prvo oranje ili brazda početkom jeseni. U središtu slike su dve zaprege volova koje vuku teške plugove, obrađuju zemlju i izražavaju duboku posvećenost zemlji. U prvom planu je sveža izorana zemlja, dok je pejzaž sa šumovitim brdima u daljini iza nje "okupan" u sunčevoj svetlosti. Ljudi imaju manju ulogu na slici i gotovo su potpuno sakriveni iza svojih životinja.

Pročitano 2346 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Decembar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Roza Boner - Oranje u Neveru