Artnit

Utorak, 09 Januar 2018 11:45

Džonatan Har - Dolazak Mikelanđela Merizija da Karavađa u Rim Istaknut

Otavio Leoni - Portret Karavađa  Otavio Leoni - Portret Karavađa

Podaci o Karavađovom životu i karijeri su i dalje prilično oskudni i provizorni. Zna se da je došao u Rim 1592. godine, u pozno leto ili možda u ranu jesen. Tada je imao dvadeset jednu godinu. U Rim je došao iz Milana, najverovatnije peške. Putovao je zajedno sa ljudima koje je usput sretao, kako bi se lakše zaštitili od razbojnika koji su vrebali na drumovima.

U grad je ušao na mestu poznatom kao Porta del Popolo, prošavši kroz drevne gradske kapije, a odatle je krenuo ka Marsovom polju. Marsovo polje je tada, baš kao i danas, predstavljao gusto naseljenu gradsku četvrt ispunjenu uzanim vijugavim stazama i senovitim pasažima koji su često vodili ka prostranim, otvorenim, osunčanim trgovima. Veće ulice, kao što su Via del Korzo i Via di Ripeta, bile su prekrivene kaldrmom, ali je većina drugih ulica bila nepopločana, prašnjava u leto i blatnjava u zimu. Na sve strane su se mogli videti prosjaci, predskazivači sudbine, žongleri, putujući svirači, skitnice, hodočasnici, iskušenici i, naravno, sveštenici u crnim mantijama. Ulice su odjekivale od beskrajne kakofonije glasova koji su govorili raznim jezicima i dijalektima. Bio je to grad neprijatnih i ustajalih mirisa u kome su se svakog jutra nokširi praznili kroz prozore koji su gledali na ulicu, a hrpe odbačenog povrća trulile na zemlji oko gradskih tržnica. Psi lutalice su tumarali oko mesarskih i ribarskih tezgi, preturajući po krvavim ostacima i boreći se sa rojevima muva.

Ako je verovati rečima slikara Đovanija Baljonea, Karavađo je po svom dolasku u Rim živeo kod jednog kolege slikara, poznatog kao Lorenco Sicilijanac, " čija radionica beše puna grubih i nedovršenih dela". Po jednom drugom prikazu, koji potiče od lekara po imenu Đulio Mančini, koji je takođe poznavao Karavađa, on je iznajmio sobu kod izvesnog Pandolfa Pučija, koji je bio nadzornik posluge u kući rođaka bivšeg pape. Puči se, po Mančinijevim rečima, veoma loše ophodio prema slikaru, terao ga da radi "neprijatne poslove" i hranio ga isključivo povrćem. Da bi mu se odužio za skučenu sobicu na tavanu i bednu hranu, Karavađo je za njega slikao kopije religijskih motiva kakve su se u to vreme mogle kupiti za nekoliko srebrnjaka na tezgama poređanim duž rimskih ulica ili na Pjaca Navona.

Iz knjige Izgubljeni Karavađo 

Pročitano 2528 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Decembar 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džonatan Har - Dolazak Mikelanđela Merizija da Karavađa u Rim