Artnit

Nedelja, 07 Januar 2018 11:46

Sandro Botičeli - Mistično rođenje Istaknut

U svojim poznim godinama Sandro Botičeli je postao sledbenik fanatičnog dominikanskog kaluđera Savonarole. Pobožan ton njegovih kasnijih dela nagoveštava da je u to doba imao udela u verskim i političkim preokretima u Firenci. Jedno od njegovih poslednjih remek-dela, slika Mistično rođenje iz oko 1500-1501. godine može se shvatiti i kao neskrivena osuda javnog pogubljenja Savonarole 1498. godine. Slika je bila sakrivena više od tri veka nakon Botičelijeve smrti 1510. godine, a publika joj je pokonila pažnju nakon što ju je britanski kolekcionar umetničkih dela kupio. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika Mistično rođenje ima neobičnu ikonografiju za rođenje Isusa Hrista i istovremeno oslikava osećaj apokaliptičnih slutnji. Sandro Botičeli spaja rođenje Isusa Hrista kako je opisano u Novom zavetu sa vizijom njegovog Drugog dolaska kao što je obećano u Knjizi Otkrivenja. Drugi dolazak, Hristov povratak na zemlju predskazao bi kraj sveta i pomirenje vernih hrišćana sa Bogom.

Slika Mistično rođenje prikazuje anđele i ljude koji proslavljaju rođenje Isusa Hrista. Sandro Botičeli koristi srednjovekovnu konvenciju prikazivanja Device Marije i Isusa Hrista, kao veće od drugih figura i okoline kako bi naglasio efekat mističnosti. Na sredini slike Devica Marija kleči pred svojom bebom Isusom Hristom, koju posmatraju vo i magarac u jaslama. Marijin muž, Josif spava u blizini. Pastiri i mudri ljudi došli su u posetu novorođenom kralju. Anđeli na nebesima igraju i pevaju svečanu himnu, a iznad njih se rađa nebo u velikoj zlatnoj kupoli. Krug dvanaest anđela na vrhu slike predstavlja dvanaest časova u toku dana i dvanaest meseci godine. Anđeli obučeni u belu, crvenu i zelenu odeću drže grančice masline i simbolišu veru, nadu i milosrđe. Na dnu slike tri anđela obuhvataju tri čoveka i izgleda kao da ih podižu sa zemlje. Oni drže svitke koji na latinskom proglašavaju "mir na zemlji ljudima dobre volje". Iza njih sedam đavola beži u podzemni svet, a neki su prikovani za svoje oružje.

Jedini potpisani rad Sandra Botičelija, slika Mistično rođenje istovremeno predstavlja i ključ za njeno razumevanje. U natpisu na grčkom jeziku postavljenom iznad gornjeg ruba slike piše: "Ovu sam sliku ja, Alesandro, naslikao krajem 1500. godine, u doba nemira u Italiji, za vreme ispunjavanja jedanaestog poglavlja Svetog Ivana, u doba drugog zaveta Apokalipse, kada je Sotona oslobođen na tri i po godine. Nakon toga on će biti okovan, kako govori dvanaesto poglavlje, te ćemo ga videti (sahranjenog) kao na ovoj slici." A postoje i tamna predosećanja - bespomoćna beba Isus Hrist se naslanja na ploču koja ističe pokrivač u kome će njeno telo jednog dana biti umotano, a pećina u kojoj je postavljena scena poziva na njegov grob.

Pročitano 2512 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Januar 2019 14:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sandro Botičeli - Mistično rođenje