Artnit

Nedelja, 22 Oktobar 2017 10:56

Kamil Koro - Jutro, ples nimfi Istaknut

Slika Jutro, ples nimfi predstavlja prekretnicu u umetničkoj karijeri francuskog slikara realizma, pripadnika Barbizonske škole Kamila Koroa najavljujući njegov prelazak od "istorijskih" na "lirske" pejzaže gde prirodni svet više podleže atmosferskim efektima. Na ovoj slici, koju je naslikao 1851. godine Koro međutim ne ide do "čistog" pejzaža poput onih slikara Barbizonske škole, kojima je bio veoma blizu. Iako je slika bila predstavljena po nazivu Bahanalije na Pariskom salonu, figure koje plešu su se možda zasnivale na sećanju scena Koroa iz opere. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Jutro, ples nimfi je rezultat "kolaža" dve različite scene. Pozadina drveća podseća na zavesu pozornice, a cela scena se prožima atmosferom baleta. Naziv slike na francuskom jeziku Une matinée, La danse des nymphes dalje doprinosi dvosmislenosti, reč matine je verovatno aluzija na dnevne performanse.

Za pejzaž na slici Jutro, ples nimfi Kamil Koro je stvorio sliku studije koju je uradio u baštama palate Farneze u Rimu dvadeset godina ranije. Meko, nejasno lišće, toliko specifično za ovaj kasniji period rada Koroa, svedoči o njegovom interesu za elemente prirode, a ne za portretisane likove. 1857. godine je i sam priznao da su seljaci Žana Fransoa Milea: "Novi svet za mene, onaj u kome sam izgubljen, ja sam previše vezan za stari".

Pročitano 2387 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Koro - Jutro, ples nimfi