Artnit

Nedelja, 15 Oktobar 2017 10:57

Pablo Pikaso - Crvena fotelja Istaknut

Pablo Pikaso je naslikao brojne portrete žena koje su se smenjivale tokom celog njegovog života do duboke starosti. Izgleda da su okolnosti koje okružuju njegove veze ili posebne ličnosti njegovih modela dovodile do stilskih promena u njegovom radu. Mari Tereza Valter je ušla u život Pikasa oko 1925. godine, a njene obline su bile njegova inspiracija za nekoliko skulptura i slika. Ona je bila model za čuvenu sliku Crvena fotelja koju je naslikao 1931. godine. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Slika Crvena fotelja naslikana je u kubističkom duhu i izražava prikriveni erotizam i Pikasovo zadovoljstvo svojom novom ljubavi. Možda je priznao dvostruki život koji on i ona vode, izmislivši novi motiv: lice koje obuhvata oba, frontalni pogled i profil.

Pablo Pikaso je eksperimentisao izvan forme i stila, istraživši različite materijale, uključujući pronađene predmete kao što su novine, tapete, pa čak i komadiće ateljea, u njegovom radu. Slika Crvena fotelja demonstrira umetničku inovativnu upotrebu Ripolina, komercijalne farbe koja se prvi put koristila već 1912. godine zbog svog sjaja, kao i njene sposobnosti da obezbedi gotovo bez četkice završnu obradu ako se koristi direktno iz konzervi. U pripremi za izložbu svog rada u galeriji Žorž Peti u Parizu 1931. godine, Pikaso je započeo seriju velikih slika Mari Tereze Valter, od kojih je prva bila Crvena fotelja. Na ovoj slici je pomešao Ripolin sa uljem kako bi stvorio širok spektar površinskih efekata, od oštrih oznaka četkice u žutoj pozadini, do gustog ali izravnanog izgleda belog lica i glatke crne osnove na figuri.

Pročitano 2563 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 18 Oktobar 2017 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Crvena fotelja