Artnit

Petak, 29 Septembar 2017 10:41

Edvard Munk - Vampir Istaknut

Slika Vampir Edvarda Munka nastala je 1895. godine u seriji slika zajedno sa Krikom. Kada ju je prvi put video na izložbi njegov prijatelj poljski kompozitor Stanislav Pžebviševski opisao ju je kao borbu demonskih žena i nemoćnih muškaraca, a jedan od kritičara iz sveta likovne umetnosti je sliku nazvao Vampir, iako je Munkov naziv za ovu sliku izvorno bio Ljubav i bol. Slika se danas nalazi u Muzeju Munk u Oslu.

Slika Vampir je veoma tamna, a dve figure zauzimaju većinu prostora. Scena na slici, muškarac sa kratkom tamnom kosom odeven u kaput u zagrljaju žene sa dugom crvenom kosom se različito tumači. Ona može da govori o postojanju velike ljubavi između njih, ali i postojanju nemoći i bola, kao i neminovnosti patnje koja će proisteći iz ove ljubavi. Takođe, žena prikazana samo kroz lice i ruke koja kao da teši muškarca predstavlja se ponekad kao osoba koja muškarcu pije krv, odnosno koja nad njim dominira i manipuliše.

Neki likovni kritičari su sliku Vampir videli kao mračnu fantaziju o smrti njegove omiljene sestre, dok su drugi mislili da je na ovoj slici prikazan Edvard Munk, a da je žena jedna od njegovih ljubavnica. Sam Munk je verovao da u ljubavi ništa nije jednostavno, a sliku je opisao samo kao "zagrljaj muškarca i žene i ništa više".

Pročitano 3313 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Oktobar 2019 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Vampir