Artnit

Utorak, 12 Septembar 2017 10:42

Uroš Knežević - portretista u Srbiji za vlade kneza Miloša Obrenovića Istaknut

Uroš Knežević - Devojka u belom Uroš Knežević - Devojka u belom

1834. godine došao je u Srbiju i u njoj ostao nekoliko godina Uroš Knežević, akademski slikar. On je izradio 1835. godine za kneza Miloša jedan portret ruskog cara i jedan knežev, i za to je dobio 20 dukata. Sem toga, izradio je nekoliko manjih slika, za koje je dobio iz narodne blagajne za račun kneza Miloša 100 talira. Najzad radio je slike istorijskih ličnosti i portret kneza Miloša za tadašnja ispravičestva po celoj zemlji.

U pismu knezu Milošu od 27. jula 1837. godine on pominje da je izradio ove stvari: "1. u paradnoj uniformi cele prirodne veličine portre Vaše Svetlosti, koje se u Visokoslavnog Soveta sali nalazi; 2. obaška iznađene ordene Vaše Svetlosti; 3. istoričesko izobraženije Vaše Svetlosti onog vremena kad ste Serbiju od tirjanstva i propasti izbavljali i kako i danas izbavljate, koje je Vaša Svetlost nameravala za mur opredeliti".

U Narodnom muzeju u Beogradu bilo je pre rata još slika koje je Uroš Knežević radio u Srbiji za vlade kneza Miloša. Koje su sve i koliko ih je bilo danas se ne može znati, jer su i stari muzejski inventari propali u ratu. Zbog stanja u kojem se danas nalazi ostatak Narodnog muzeja ne može se reći ni šta je očuvano od Kneževićevih slika koje su pre rata bile u njemu. Međutim, u jednom inventaru očuvanih stvari Narodnog muzeja, koji su gradili Austrijanci, i koji nosi naziv "Srpski i jugoslovenski slikari", nalazimo još ove Kneževićeve slike iz vremena kneza Miloša: 1. Jakova Živanovića, sekretara Kneževske kancelarije (1836), 2. kneza Milete Radojkovića (1837) i 3. kneza Milana Obrenovića II.

Iz knjige Tihomir R. Đorđević - Iz Srbije kneza Miloša

Pročitano 1999 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2019 12:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Uroš Knežević - portretista u Srbiji za vlade kneza Miloša Obrenovića