Artnit

Ponedeljak, 11 Septembar 2017 13:04

Klod Mone - Efekat jeseni u Aržanteju Istaknut

Klod Mone je često na svojim slikama ispoljavao fascinaciju ciklusima godišnjih doba i pokušavao da uhvati prirodne promene boje, atmosfere i svetlosti. Krajem 1873. godine naslikao je sliku Efekat jeseni u Aržanteju, verovatno iz svog ateljea u čamcu, kojim je veslao na reci u Aržanteju. Ova slika sa vidljivim i upečatljivim lomljenjem čvrste forme u bezbrojne poteze četkice je prikazana na Prvoj izložbi impresionista 1874. godine. Danas se slika nalazi u institutu Kortald u Londonu.

Na slici Efekat jeseni u Aržanteju Klod Mone je prikazao mali grad Aržantej, rastući industrijski centar i predgrađe u blizini Pariza, koji se vidi sa grana drveća iznad reke Sene. Gusta plava traka koja vodi horizontalno označava glavni tok reke. Iza nje su kuće i vrh crkvenog tornja na čiju vertikalnost se ponavlja beli dimnjak fabrike, iz koga izlazi dim koji se spaja sa oblakom iznad.

Fokus Kloda Monea na slici Efekat jeseni u Aržanteju su efekti jeseni, refleksije na vodi i niz boja na drveću - od narandžaste i ružičaste do ljubičaste i zelene. On je koristio dve skale boja - plavu, pojačanu svetlo zasenčenom belom i narandžasto-žutu sa nijansama zelene. U kratkim, prelomljenim potezima četkice naglašene su boje koje izazivaju ledene obale reke i područja listova u svoj svojoj slavi jeseni.

Klod Mone je znatno prepravio kompoziciju slike Efekat jeseni u Aržanteju. Sa desne strane, još uvek se može videti gde je strgao slojeve boje sa drveća, verovatno sa drškom četkice.

Pročitano 2791 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Novembar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Efekat jeseni u Aržanteju