Artnit

Nedelja, 20 Avgust 2017 10:33

Pjer Ogist Renoar - Na obali mora Istaknut

Pjer Ogist Renoar je naslikao sliku Na obali mora 1883. godine. Veruje se da je slika naslikana nakon što se vratio sa odmora na ostrvu Gernzi u engleskom kanalu na obali Normandije, a da je pozadina scena sa ostrva, dok drugi smatraju da je lokacija obale u Normandiji. Većina se slaže da je na slici prikazana Renoarova buduća supruga Aline Charigot, koja sedi u ateljeu umetnika. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Na obali mora prikazana je mlada žena koja sedi na pletenoj stolici u podnožju morske litice. Plaža iza nje verovatno predstavlja obalu Normandije.

Slika Na obali mora odražava uticaj Pjera Ogista Renoara tokom putovanja u Italiju 1881-1882. godine, što ga je inspirisalo da ujedini "veličanstvenost i jednostavnost" kojima se divio u renesansnoj umetnosti sa sjajem impresionizma. Njegov novi pristup, koji je nazvao "suvim" načinom vidljiv je na ženinom licu, sa pažljivo nacrtanim karakteristikama i glatkim korišćenjem boje. Mešavina brzih poteza četkice u pozadini, međutim pokazuje slobodniju tehniku Renoarovih ranijih godina.

Pročitano 2780 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Na obali mora