Artnit

Subota, 29 Juli 2017 10:22

Vasilij Kandinski - Na belom II Istaknut

Živopisna i maštovita apstraktna slika na belom platnu Na belom II, koju je Vasilij Kandinski naslikao 1923. godine je njegova najpoznatija slika u kojoj su korišćeni različiti apstraktni geometrijski oblici kako bi se stvorio upadljiv izgled. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti Centra Žorž Pompidu u Parizu.

Slika Na belom II je klasičan primer "sažete geometrijske umetnosti" zasnovane na različitim geometrijskim formama i oblicima, posebno prikazanih na neiluzionistički način. Svaka geometrijska karakteristika, tačno od trougla do kruga, do tačaka i linija, pa čak i površine koja se koristi za slikanje uključuje detaljnu analizu i kritičnu preciznost. Raspon detalja na slici se prostire tako da uključuje svaku njegovu jedinicu. Svaka tačka je značajna na svoj način. Duge crne tačke seku kroz trouglove, kvadrate i druge geometrijske oblike raznih jarkih boja.

Za sliku Na belom II se često kaže da predstavlja život i sve mogućnosti koje su dostupne, dok crna unutrašnjost predstavlja smrt i kako se sve te mogućnosti mogu oduzeti u trenutku. Da bi to slikovito prikazao Vasilij Kandinski koristi ekspresivnu kombinaciju dve ključne boje, crno-belo, ali i jarke boje koje plene svačiju pažnju. Bela boja se koristi za beskrajne dimenzije, čime predstavlja mogućnosti života, a istovremeno izražava mir i tišinu. S druge strane, crna boja prikazuje nepostojeće, ništavilo i smrt. Prema rečima Kandinskog, "crno je kao tišina tela posle smrti, blizu života".

Pročitano 2708 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - Na belom II