Artnit

Ponedeljak, 17 Juli 2017 10:42

Pol Alber Benar - Porodica Istaknut

Krajem XIX veka zvanični portret francuskog slikara i grafičara Pola Albera Benara u njegovom ateljeu ponekad je bio zamenjivan za intimniji pogled na umetnika okruženog njegovom porodicom. Slika Porodica iz 1890. godine, poznata i po nazivu Umetnikova porodica u Taloaru savršeno se uklapa u ovu kategoriju, prikazivanjem njegove porodice u dnevnoj sobi u mestu Taloar u Francuskoj. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U prvi plan kompozicije slike Porodica, Pol Alber Benar postavlja svoju ženu i decu. Njegova supruga Šarlot Duproa, koja je kasnije postala poznata slikarka i vajarka drži Žana, najmlađe dete od godinu dana, a do nje su druga deca Žermen, Filip i Rober. Oni su naslikani živopisnim potezima četkice i treperavim bojama. Umetnik ostaje u pozadini, pored njegove tašte.

Slike Pola Albera Benara, iako u velikoj meri nejasne ukrašavaju sobu u kojoj se okupila porodica. One se nalaze na levom zidu iza Roberovog šešira i pozadi, sa obe strane prozora. Ali, Benar je takođe želeo da predstavi elemenat čiste slike, a time i pejzaž okružen prozorom u pozadini. Dok posmatrača upoznaje sa svojim svetom, on takođe pokazuje svoje kvalitete kao slikar portreta, na kojem je izgradio svoj ugled, ali i kao slikar pejzaža.

Pročitano 2136 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Oktobar 2020 11:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Alber Benar - Porodica