Artnit

Petak, 14 April 2017 10:53

Gustav Klimt - Ružini žbunovi ispod drveća Istaknut

Slika Ružini žbunovi ispod drveća je naslikana, kao i većina pejzaža Gustava Klimta, tokom letnjih odmora 1904. i 1905. godine, kada je boravio u Liclbergu, u regiji u Austriji. Slika je prekrivena mrljama boje i veoma malim potezima četkice u stilu dekorativnog motiva ili mozaika. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Ono što je Gustav Klimt posmatrao samo je služilo kao podstrek za slikanje pejzaža. Tako je i prava tema slike Ružini žbunovi ispod drveća sama slikovna struktura.

Glavni deo kompozicije slike Ružini žbunovi ispod drveća je lišće iznad uskog horizontalnog opsega livade. Gustav Klimt je razvio preko cele slike mrežu malih mrlja boja u rasponu od svetlozelene do tamnozelene, sa kontrastnim tonovima ružičaste, boje sleza i žute. Ova masa mrlja stvara elemente pejzaža koji se rastvaraju u osnovne karakteristike, sugerisana stabla i sitne razlike u boji između različitih tipova listova, koji sami omogućavaju sceni da se identifikuje kao voćnjak. Nebo može samo da se gleda kroz sitne praznine na vrhu i u levom i desnom uglu slike.

Za razliku od impresionista, Gustav Klimt nije bio zainteresovan za atmosferske varijacije na slici. On je voleo da uzima inspiraciju iz plastičnih rešenja neoimpresionista, koristeći svoje znanje francuskog slikarstva da razvije veoma ličan, formalni jezik. Na kraju, njegov dekorativni pristup obuhvata i istisnut pejzaž sa namernim promišljenim paravanom, kao da je vođen duboko ukorenjenim užasom praznine.

Pročitano 2235 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Klimt - Ružini žbunovi ispod drveća