Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 12 April 2017 10:39

Berta Morizo - Mlada žena plete Istaknut

Berta Morizo je bila član kruga slikara u Parizu i postala poznata kao impresionistička slikarka. Ona je slikala svet žena iz visokog društva, sa svim kulturnim ograničenjima njene klase i pola s kraja XIX veka. Zato se fokusirala na porodični život i portrete na kojima bi mogla da koristi svoje i porodične prijatelje, kao modele, uključujući i njenu kćerku Žili i sestru Edmu. Na slici Mlada žena plete koju je naslikala oko 1883. godine prikazuje jednostavnu scenu u vrtu. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Berta Morizo je naslikala veliki broj slika napolju u kojima je pokušala da ostvari isti neformalni i spontani izgled kao na svojim akvarelima i pastelima. Na slici Mlada žena plete karakteristične su svetla paleta i modelovanje forme kroz dodire boje.

Na slici Mlada žena plete je u prvom planu otmena mlada žena u elegantnoj odeći, sa šeširom na glavi. Ona sedi na stolici u vrtu i plete. Ispred nje je stolica, a iza nje je zelenilo u kojem se ističe nekoliko ružičastih ruža i sitno belo cveće u pozadini.

Pročitano 1622 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Septembar 2020 11:05
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci