Artnit

Ponedeljak, 20 Februar 2017 11:53

Frida Kalo - Autobus Istaknut

Slika Autobus Fride Kalo iz 1929. godine je prilično živopisna. Smatra se da je ona naslikala svoje sećanje na poslednje trenutke u autobusu pre strašne saobraćajne nesreće 1925. godine, gde je bila teško povređena. Ova slika se danas nalazi u muzeju Dolores Olmedo Patino u Meksiko Sitiju.

Slika Autobus jasno pokazuje uticaj Dijega Rivere na političke stavove Fride Kale. Na slici nekoliko ljudi sedi jedno pored drugog na drvenoj klupi klimavog autobusa. Oni su predstavnici različitih klasa meksičkog društva. S leva na desno, je domaćica koja drži korpu za kupovinu, čovek u plavom radnom kombinezonu koji pripada radničkoj klasi, bosa indijanska majka doji bebu, mali dečak gleda okolo, biznismen drži kesu sa novcem i devojka koja može biti sama Frida Kalo.

Na slici Autobus Frida Kalo je pokazala svoju simpatiju za obespravljene. Ona slika indijansku majku kao Madonu, a plavookog gringa kao kapitalistu. Primećuje se da ona nije obučena u tradicionalnu meksičku nošnju i ona će nositi tu egzotičnu odeću kasnije, kada se bude udala za Dijega Riveru nakon 1929. godine.

Pročitano 2132 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frida Kalo - Autobus