Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 15 Februar 2017 12:05

Andre Šastel - Pojam umetnika u doba renesanse Istaknut

Dizajn korica knjige Čovek renesanse Dizajn korica knjige Čovek renesanse

Reč artista, umetnik, nije postojala u doba renesanse. Uzalud ćemo za njom tragati u mnoštvu Leonardovih spisa, najobimnijoj književnoj zaostavštini koju je jedan slikar ikad ostavio. Kada je nastupio trenutak veličanja novih vremena, Đorđo Vazari je svoju zbirku biografija posvetio artefici del disegno, odnosno "stvaraocima u vizuelnim umetnostima".

Grešimo što, usled prave riznice anegdota kojima ono obiluje, potpuno gubimo iz vida stručnost Vazarijevog dela. Vazarijeva originalnost ogleda se, između ostalog, i u iznenađujućem insistiranju na zahtevima samog zanata, njegovoj težini, konkretnim problemima i, ako smemo tako da kažemo, na "fizičkoj komponenti" stvaralačke delatnosti. Ono što je bilo novo u dvovekovnom periodu italijanskog "leadership"-a u oblasti kulture, ako izuzmemo veličanje ličnosti, jeste upravo pažnja koju su oni poklanjali radu stručnjaka, odnosno njihovo sve veće interesovanje za slikarske tehnike. Nisu li, u isto to vreme, književnici, letterati, paralelno razvijali, s jedne strane, proučavanje alfabeta, paleografije i leksikologije, a s druge, teoriju govorništva?

Smatralo se da se novi, viši društveni status ovih stvaralaca ne može postići negiranjem materijalne, konkretne stvarnosti "crtačkih veština" i njene prirodne i nužne pripadnosti oblasti mehaničkih veština (artes mechanicae), već upravo suprotno, veličanjem mogućnosti samog zanata i produbljivanjem "operativnog" svojstva ove delatnosti. Očigledno da su zahvaljujući tom, dosta važnom vidu revalorizacije radnog života (vita activa), humanisti, kao poslovni ljudi, bili naklonjeni osvajanjima novih teritorija, istraživanjima i prihvatanju pozitivnih sadržaja iz celog sveta. Kvatročento je jedan od velikih vekova tehnike. A pod pojmom tehnike treba podrazumevati pravilnu upotrebu instrumenata i njihovu potpunu iskorišćenost pri uređenju prostora i u oblasti vizuelnog prikazivanja.

U renesansi artifex (stvaralac, tvorac, umetnik) je osoba koja sopstvenim sposobnostima učestvuje u opštem poduhvatu koji, po staroj formuli, teži lepom i korisnom.

Iz knjige Čovek renesanse

Pročitano 2712 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Maj 2020 11:07
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci