Artnit

Ponedeljak, 06 Februar 2017 11:52

Dijego Rivera - Nosač cveća Istaknut

Kao i mnoge slike meksičkog slikara Dijega Rivere, slika Nosač cveća iz 1935. godine je jednostavna, ali odiše simbolikom i značenjem. Slika je simboličan opis borbe jednog radnika u modernom, kapitalističkom društvu, a neki veruju da je ogromna korpa vezana za čoveka na leđima predstavnik tereta jednog neobučenog radnika. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku.

Slika Nosač cveća prikazuje iscrpljenog seljaka u beloj odeći sa žutim sombrerom, koji se bori sa prevelikom korpom napunjenom svetloružičastim i ljubičastim cvećem, koja je vezana za njegova leđa žutim remenikom. Žena u dugoj narandžastoj plisiranoj suknji i ljubičastoj bluzi koja stoji iza njega je verovatno njegova supruga, i pokušava da mu pomogne pridržavajući korpu dok je on uspinje. Iza njih su krupni zeleni listovi žbunja.

Geometrijski oblici na slici Nosač cveća imaju smele i intenzivne kontraste sa figurama, predmetima i lišćem. Dijego Rivera koristi jarke boje, a uz upotrebu senki, stvara temu koju izdvaja iz pozadine slike tako da figure izgledaju kao da su nacrtane.

Dijego Rivera na slici Nosač cveća prikazuje seljaka kao fizički malog, možda čak i slabog, a stamena žena tamna kao i seljak mu pomaže. Seljak i žena predstavljaju meksičku radničku klasu, posebno autohtone i domaće ljude. Njihova tradicionalna nošnja i tamna koža ukazuje da su marljivi melezi, a ne aristokratski potomci čistih linija španske elite.

Pročitano 2102 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Rivera - Nosač cveća