Artnit

Utorak, 03 Januar 2017 11:55

Pol Sezan - Mrtva priroda sa lukom Istaknut

Pol Sezan je održao interes za mrtve prirode tokom svoje umetničke karijere. One su bile prilagođene njegovom karakteru i njegovom načinu rada, i na njima izražava "tih život". Sezan često koristi, kao što je na slici Mrtva priroda sa lukom iz 1896-1898. godine, nož postavljen pod uglom, što je tehnika koja je pozajmljivana od Žana Batista Simeona Šardena do Eduara Manea. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Pored luka, čiji je sferni oblik bio pogodan za Sezanove eksperimente u volumenu, on na slici Mrtva priroda sa lukom predstavlja neke jednostavne predmete. Pored noža, nalazi se boca, čaša i tanjir. Njegovo ponovno korišćenje ovih predmeta na slikama mrtvih priroda otkriva da je Sezan fokusirao svoj interes na raspored predmeta, tretman prostora i proučavanje efekata svetlosti na oblicima. Na stolu, kao što je često činio u svojim kasnijim mrtvim prirodama, Sezan uvodi neke draperije zbog dekorativnog efekta, koje uklanjaju strogo uspostavljenu konstrukciju. Draperija, kao i boca se ističe nasuprot potpuno praznoj i neutralnoj pozadini, koja razlikuje ovu sliku od drugih, kasnijih mrtvih priroda koje su više popunjene.

Na slici Mrtva priroda sa lukom se može videti uvođenje novog sistema predstavljanja, koji će Pol Sezan kasnije razviti, a što će otvoriti put za kubizam. Dok su boca i friz na stolu frontalno prikazani, perspektiva stola je mnogo više skupljena: u istoj kompoziciji, predmeti su naslikani sa nekoliko različitih tački gledišta.

Pročitano 2856 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Septembar 2020 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Mrtva priroda sa lukom