Artnit

Subota, 31 Decembar 2016 11:54

Jan Sten - Vesela porodica Istaknut

Jan Sten, holandski slikar iz XVII veka, koji je poznat kao Zlatno doba holandskog slikarstva često na svojim slikama prikazuje svakodnevni život u živahnim scenama koje pokazuju haos i sladostrašće, koje odlikuje obilje kolorita. Grupe ljudi na njegovim slikama su vesele, ali u haosu i slave u kućnoj atmosferi, kao što je na jednoj od njegovih najpoznatijih slika Vesela porodica iz 1668. godine, na kojoj prikazuje porodicu okupljenu oko stola. Ova slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Jan Sten na slici Vesela porodica prikazuje scenu, koju mnogi likovni kritičari određuju kao domaći haos. Mladi i stari uživaju veoma mnogo. Majka i baka pevaju pesmu, sin svira dok njegova braća i sestra puše lulu. Otac je prestao da svira violinu i veselo podiže čašu. Njegov primer slede deca u prvom planu, koja takođe piju vino. Njihov verni pas gleda na oca nadajući se da će hrana pasti na dohvat njegovih gladnih usta. Na samom stolu sa šarenim stolnjakom postoji haotična kombinacija pića i hrane. U donjem levom uglu slike su ostaci ljuski jajeta, a na podu prljavi tiganj i kašika, ploče i ispijene boce.

Kao oblik ironije, Jan Sten sebe, svoju porodicu i prijatelje često prikazuje u ulozi veselih grešnika. Na slici Vesela porodica prepoznajemo njegovu decu, a svirač gajdi pored prozora je verovatno alter ego slikara. Ova slika takođe sadrži važnu poruku koja se može pročitati u natpisu na kaminu sa desne strane “Su de Oude Songen, Su Pipen de Jonge“, što u prevodu sa holandskog jezika znači dok stari pevaju mladi puše i time ističe da ponašanje odraslih daje loš primer njihovoj deci.

Pročitano 1966 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Septembar 2020 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Sten - Vesela porodica