Artnit

Sreda, 13 Mart 2013 22:32

Rembrant van Rajn - Noćna straža Istaknut

Noćna straža, remek-delo jednog od najpoznatijih slikara baroka, Rembranta van Rajna naslikana je 1642. godine. Efekat svetlo-tamnog na slici je toliki da je nesumnjivo po njemu ova slika stekla epitet "jednog od svetskih čuda". Slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Slika Noćna straža ogromnih dimenzija (3,65 x 4,38), je naručena 1638. godine za zgradu amsterdamskog streljačkog udruženja, radi obeležavanja posete francuske kraljice Marije Mediči. Za Rembranta ova slika je predstavljala simbol spajanja svega što je nekada bilo, ali i novi početak.

Sa svojih 17 ličnosti koje bi trebalo da budu portreti, slika predstavlja četu kapetana Fransa Baninga Koka pred odlazak na strelište. Ličnosti su prikazane u bogatim kostimima raspoređene u četiri grupe. Pored portreta 18-orice ljudi, čija se imena znaju, na slici su prikazani i mnogi nepoznati ljudi. Kao na tesnoj pozornici na slici je prikazano 34 ličnosti. Neke ličnosti stoje, druge hodaju, jedna lupa u doboš, druga puni pušku, jedna devojčica sa kesom o pojasu i petlom trči među noge tih ljudi, neke ličnosti sa gestovima horista mašu zastavom, podižu koplja, jedan čovek nekako neodređeno pokazuje nešto kažiprstom, neke ličnosti jednostavno poziraju, kao pred štafelajem.

Glavnu ulogu u ovoj monumentalnoj slici Rembrant daje svojoj grandioznoj viziji svetlo- tamnog. Sličnost, smisao, realnost se potčinjava ovom osnovnom postulatu. Na slici je naglašena imaginarna, dramatična atmosfera svetlo-tamnog i virtuozno ostvaren barokni pokret i osvetljenje. Zasičeni, duboki crni, crveni i zlatni tonovi se utapaju u atmosferu zažarene teme sa onim iznenadnim magnezijumskim praskom dve bleštave svetlosti (poručnik i devojčica). U tom postupku neki od likova su utonuli u senku, a neke su zaklonili likovi spred njih. Rembrant je virtuozno naslikao veličanstveni sjaj metala, lepršavost tkanina, razne elemente opreme, pa čak i facijalne ekspresije, i sam pokret pod zbunjujućim zracima svetlosti.

Većina tih odlično slikanih glava na slici, nije verno portretisana. Verovatno je svaki od tih naručilaca koji su platili po 100 guldena da budu ovekovečeni onakvi kakvi jesu, ako ne i malo lepši i dostojanstveniji, bio neprijatno iznenađen kada je utvrdio da se kao ličnost sa sigurnošću može identifikovati samo pomoću broja kojim je obeležen i liste imena ispisanih na kartušu naslikanom na stubu u pozadini.

Poznato je da se naslikana scena odigrava ne u noći već u po bela dana. Zaista, ona se ne odigrava ni danju ni noću, već u imaginarnom, apstraktnom osvetljenju Rembrantove vizije. To osvetljenje savršeno bi odgovaralo nekom spiritualnom sižeu slike.

Rembrantove pristalice su bile oduševljene ovom slikom i dosta je hvalile. Tako Rembrantov učenik Hogstraton kaže: "da je tako živopisno zamišljena, tako elegantno aranžirana, tako snažna, da prema njoj sve drugo liči na karte za igranje". Međutim, slika nije naišla na dobar prijem i razumevanje publike, a kod naručilaca je izazvala pravo razočarenje. Neki od portretisanih osoba su smatrali da su prikazani u manjem "sjaju". Početkom XIX veka slika doživljava uspeh i dobija nov naziv - Noćna straža.

Protivrečna mišljenja koja se izriču o Noćnoj straži Rembranta van Rajna još od njenog postanka ni do danas nisu dovedena u saglasnost. Jedni, u ovoj slici vide "himnu nezavisnosti i revolucije, holandsku Marseljezu", a drugi je posmatraju prozaičnijim očima i smatraju da u tom banalnom sižeu nema ničega herojskog.

Pročitano 10612 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 15 April 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Noćna straža