Artnit

Četvrtak, 08 Decembar 2016 18:35

Odilon Redon - Zatvorene oči Istaknut

U 1890-im godinama francuski slikar i grafičar Odilon Redon je ponekad prerađivao neke svoje crteže ili gravire u boji. Tako je i slika Zatvorene oči naslikana 1890. godine, koja je bez sumnje portret njegove supruge Camille Falte, prepravka ranijeg crteža. Ova slika koja ukazuje na unutrašnji svet, san, odsustvo ili priviđenje, sve plodne teme u radu Odilona Redona, se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Zatvorene oči Odilon Redon prikazuje veliku bistu, koja izgleda kao da pluta u nedefinisanom prostoru. Lice zatvorenih očiju u snu ili smrti ukazuje na biste iz italijanske renesanse u XV veku, posebno na mermerne statue Frančeska Laurane, a takođe podseća na Mikelanđelovog Umirućeg roba.

Odilon Redon na slici Zatvorene oči stvara svet snova, prikazuje unutrašnju realnost koja je zagonetna i u koju se veoma teško prodire kroz model koji je gotovo bez pola, čije lice i telo modulira svetlost koja pada sa desne strane i definiše prostor konturama više nego linijama. Žena sa nagnutom glavom i dugom kosom, okreće golo rame i vrat, a njeno telo nestaje u prolaznosti maske ispod.

Slika Zatvorene oči je naslikana u pastelu, bledog kvaliteta, u izbledeloj, ograničenoj paleti plave, ružičaste i braon boje. Na taj način Odilon Redon prenosi mirnu, unutrašnju dramu modela i istražuje neizrecivo stanje spavanja i snova. On otkriva odsustvo ličnosti u snu, njenu sličnost sa smrću, kao i krajnju misteriju i nesvesnost drugih osoba.

Pročitano 2140 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Juni 2019 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Odilon Redon - Zatvorene oči