Artnit

Subota, 22 Oktobar 2016 11:19

Džejms Tiso - Susret Fausta i Margarete Istaknut

U nastojanju da obnovi istorijsko slikarstvo, francuski slikar i ilustrator Džejms Tiso u ranim 1860-im godinama traži nove teme i novi stil. Uzimajući inspiraciju iz književnosti oživeo je i teme iz istorije slikarstva. Za svoju poznatu sliku Susret Fausta i Margarete, koju je naslikao 1860. godine uzima temu iz romana Faust Johana Volfganga fon Getea, objavljenog 1808. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Džejms Tiso je na slici Susret Fausta i Margarete stvorio eklektičnu mešavinu slika iz XV i XVI veka. Glatka završna obrada, veoma detaljan crtež, detalji za dekoraciju i arhitekturu podsećaju na stil nemačkih i flamanskih slikara.

Sliku Susret Fausta i Margarete odlikuje visok kvalitet konstrukcije vekova kroz kostim i arhitekturu, realističke poze i izrazi lica, precizan crtež i sjaj boja. Džejms Tiso spaja akademsku tehniku sa najsitnijim detaljima, istorijskom tačnošću i tamnom površinom boja. Ova slika je bila jedna od šest slika Tisoa koje su prihvaćene za izložbu u Pariskom salonu 1861. godine.

Pročitano 2767 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Septembar 2020 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džejms Tiso - Susret Fausta i Margarete