Artnit

Četvrtak, 08 Septembar 2016 11:17

Džon Everet Mile - Jesenje lišće Istaknut

Engleski slikar i ilustrator Džon Everet Mile je prikazao uverljivo raspoloženje na jednoj od svojih najboljih slika, Jesenje lišće koju je počeo da slika u jesen 1855. godine. Ovu sliku, koja predstavlja prolaznost mladosti i lepote, čestu temu na njegovim slikama prvi put izlaže na Kraljevskoj akademiji 1856. godine. Slika se danas nalazi u Mančesterskoj galeriji umetnosti.

Slika Jesenje lišće prikazuje četiri devojčice, koje u sumraku prikupljaju sa grabuljama opalo lišće u vrtu. One prave lomaču, koja nije vidljiva, a može se primetiti samo pušenje koje izlazi između listova. Dve devojčice sa leve strane, koje su naslikane po uzoru na Mileove rođake Alis i Sofi Grej prikazane su u odeći srednje klase, a dve devojčice sa desne strane koje izgledaju grubo, u odeći radničke klase.

Najmlađa devojčica na desnoj strani slike Jesenje lišće drži jabuku, što može da bude simbol jeseni, ali i da simboliše gubitak nevinosti detinjstva i podseti na prvobitni greh i proterivanje iz rajskog vrta. Jesenje lišće ima svečan, skoro sakramentalan osećaj da bi se moglo nazvati religioznim.

Slika Jesenje lišće je naslikana da izazove raspoloženje i osećaj prolaznosti života i lepote - sve je osuđeno na raspad, čak i najveća nevinost i lepota preplavljena je protokom vremena.

Džon Everet Mile je želeo da na slici Jesenje lišće probudi najdublje verske refleksije sa svečanim vazduhom i uzdržanom bojom. On je napisao da mu je bila "namera da sliku probudi svojom ozbiljnošću najdublje verske refleksije", i smatrao je da izbor teme gorućih listova najviše može da proizvede taj osećaj. Jesen, opalo lišće, dim i zalazak sunca su simboli prolaznosti. Njihovo prikazivanje na slici kao da odiše propadanjem i smrću, koja nas čine svesnim da devojčice u prvom planu, sa svom svojom mladošću i lepotom, moraju neminovno da prođu kroz iste procese.

Pročitano 2568 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Everet Mile - Jesenje lišće