Odštampajte ovu stranicu
Subota, 16 Juli 2016 11:00

Pablo Pikaso - Glumac Istaknut

Glumac je slika Pabla Pikasa, koju je naslikao tokom zime 1904-1905. godine, kada je imao 23. godine. Slika je delo iz Ružičastog perioda, kada je Pikaso promenio svoj slikarski stil od sumornih tonova njegovog Plavog perioda do toplijih i više romantičnih nijansi. Sa ovom slikom Pikaso je završio sa svojom opčinjenošću patnjom pozorišnog sveta i akrobata i ujedno stvorio jednu od najprepoznatljivijih figura XX veka. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Studiju za sliku Glumac, Pablo Pikaso je uradio oko novogodišnje noći 1904. godine. On je naslikao glumca na poleđini slike krajolika drugog slikara, jer nije mogao da priušti novo platno u to vreme.

Na slici Glumac je prikazana figura glumca u dramatičnoj pozi sa apstraktnim dizajnom u pozadini. Glumac je visok, mršav, obučen u kostim Commedia dell'arte. On se naginje kroz prozor svetlosti sa pozornice jedne scene, dok su slabo vidljive ruke suflera u desnom uglu. Iako je figura glumca oslabljena, izvanredna igra ruku podseća na manirizam El Greka.

Potezi četkice na slici Glumac su smeli, kovitlajući. Međutim, paleta je ono što ne pripada Pablu Pikasu. Umesto toga boje - zlatna, bledoljubičasta i kreolijanska plava bile su u skladu sa radom simbolističkih slikara u Barseloni, koji se pojavljuju u karikaturama Pikasa.

Pročitano 2465 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Juli 2020 10:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci