Artnit

Ponedeljak, 04 Juli 2016 10:45

Kamil Pisaro - Dve mlade seljanke Istaknut

Kamil Pisaro je želeo da sačuva na svojim slikama vrednosti agrarnog društva kome je pretila brza industrijalizacija u Francuskoj. Kasna manifestacija ove teme je slika Dve mlade seljanke, koju počeo u leto 1891. godine i završio sredinom januara 1892. godine, mesec dana pre otvaranja velike izložbe njegovih slika u organizaciji trgovca slikama Žozefa Dirana Ruela. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Dve mlade seljanke Kamil Pisaro predstavlja pastoralne vrednosti seoskog života koji je polako nestajao. On prikazuje dve mlade seljanke koje kao da uzimaju trenutak odmora daleko od njihovog rada. Suočene jedna sa drugom, žene su prikazane iz profila. Iza njih je polje koje je okruženo drvećem, a u pozadini se vidi plavo nebo.

Atipični ugao u kojem su naslikane dve žene na slici Dve mlade seljanke pokazuje efekte eksperimentalnog ulaska Kamila Pisaroa u štampu. On na slici koristi tehnike štampe da naglasi vrednost radnika u društvu u vreme kada je Francuska, a posebno Pariz brzo industrijalizovan i modernizovan.

Pročitano 2111 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Juni 2020 09:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Pisaro - Dve mlade seljanke