Artnit

Ponedeljak, 30 Maj 2016 20:04

Pol Gogen - Van Gog slika suncokrete Istaknut

Slika Van Gog slika suncokrete, poznata i po nazivu Slikar suncokreta je portret Vinsenta van Goga koji je naslikao Pol Gogen u decembru 1888. godine, kada je posetio Van Goga u Arlu. Međutim, pošto je slika nastala u decembru, suncokreta tada nema u prirodi, pa je Gogen, naslikao sliku iz svog sećanja ili mašte. Ova slika se danas nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Na Slici Van Gog slika suncokrete, Pol Gogen prikazuje Vinsenta van Goga u profilu, dok sedi za svojim štafelajem i slika suncokrete, sa buketom suncokreta u vazi na malom okruglom stolu pored njega. On je prikazan od struka naviše, sa slikarskom paletom u levoj ruci i sa četkicom, dok uspostavlja kontakt sa platnom, na njegovoj desnoj strani. Njegove oči gledaju ka platnu, a ruka u radu je najbliža stvar centru slike i može se posmatrati kao prava tema slike. Deo njegove glave, leđa i veći deo leve ruke su van ravni slike. Zato, posmatrač slike gleda na prikazanu scenu odozgo stvarajući iskrivljenu perspektivu.

Nas slici Van Gog slika suncokrete Vinsentov stav i položaj platna deluju dosta neprirodno. Prema Polu Gogenu, Vinsent je sliku prokomentarisao rečima, “to sam zaista ja, ali ja kao ludak“. Ipak, moguće je da ova slika jednostavno svedoči o razumnoj brižljivosti sa kojom su suncokreti slikani.

Pročitano 4200 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Van Gog slika suncokrete