Artnit

Sreda, 25 Maj 2016 10:49

Meri Kasat - Čaj u pet Istaknut

Sliku Čaj u pet, poznatu i po nazivu Čaj, Meri Kasat je naslikala 1880. godine. Na ovoj slici, čuvenoj po svojoj "svežini i neposrednosti", zbog oštrog posmatranja slučajnih gestova, ona sa neutralnom tačnošću hvata trenutak tišine u jednom otmenom popodnevnom običaju, ispijanju čaja. Slika se danas nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Na slici Čaj u pet prikazane su dve žene, koje imaju tradicionalne uloge domaćice i gošće, iako se čini da je njihov razgovor završen. Sa leve strane je zamišljena domaćica u jednostavnoj braon haljini, koja sedi zavaljena na sofi, sa rukom na bradi. Njena mlada gošća, stešnjena između prugastog zidnog tapeta i servisa za čaj koji je u prvom planu, ispija šolju čaja, i tako kao da zaklanja pogled na svoje lice. Ona nosi šešir, šal i rukavice, što ukazuje da je došla sa otvorenog. Pogledi domaćice i gošće su usmereni na desnu stranu, i kao da traže nekoga van granice slike.

Scena na slici Čaj u pet je postavljena u savremenoj sobi, za koju se često smatra da je pripadala Meri Kasat. Na to ukazuju pre svega, lepi prugasti tapet i izrezbareni mermerni kamin, ukrašen sa bogatom uramljenom slikom i porcelanskim ćupom, koji su bili karakteristični za pariski enterijer više srednje klase, i antički srebrni servis za čaj u prvom planu stola, koji podrazumeva istaknutu porodičnu istoriju.

Na slici Čaj u pet dominiraju tamne boje, posebno crna i siva, koje ističe žarkocrvena boja.

Domaćica sa slike Čaj u pet je često identifikovana kao Lidija, sestra Meri Kasat, a gošća kao porodična prijateljica. Ali, je isto tako verovatno da su ove žene bile uobičajeni modeli Meri Kasat na njenim slikama.

Pročitano 2471 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Čaj u pet