Artnit

Ponedeljak, 23 Maj 2016 10:45

Sava Šumanović - Jesenji put Istaknut

Slike Save Šumanovića iz poznog perioda karakterišu svetle boje i lirska atmosfera. U njegovom umetničkom stvaralaštvu, slika Jesenji put iz 1941. godine, koja spada u jednu od njegovih poslednjih slika se smatra veoma značajnom. Na ovoj slici je dostigao sintezu svog dotadašnjeg stvaralaštva i savremeni trenutak obeležio kao najzreliji. Slika se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Srem, za koji je bio vezan najvećim delom svog života, je bio inspiracija za mnoge slike Save Šumanovića. O uticaju Sremskog kraja na njegovo slikarstvo Sava Šumanović je rekao: "Miris čudne čistote privukao me je i ja sam počeo da radim, da slikam osećajući ogromno zadovoljstvo u sebi što sam baš ja taj prvi slikar koji je došao da svojim slikarskim okom pređe preko nevinih, netaknutih, čistih i raskošnih sremskih njiva, preko ravnih polja i krivudavih puteva."

Na slici Jesenji put sunčani jesenji predeo Srema je osmišljen realistički i naslikan sigurno. Sava Šumanović prikazuje koloristički čisto predeo sa drvećem krošnji, koje bacaju senke na put, banderu, krovove i ograde kuća sa poetskim realizmom na način koji je veoma vedar, miran i jednostavan.

Pročitano 3765 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sava Šumanović - Jesenji put