Artnit

Četvrtak, 19 Maj 2016 11:00

Džon Singer Sardžent - Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža Istaknut

Američki slikar Džon Singer Sardžent studirao je u Parizu i poznavao impresioniste. Stvarao je u Londonu, gde je 1885-1886. godine naslikao savršeno prozračnu sliku Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža, koja se može blisko povezati sa načelima impresionizma. Da bi uhvatio osobeni doživljaj sumraka, on je tokom dve jeseni slikao na otvorenom, u razmacima od po deset minuta. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Naziv slike Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža potiče od refrena popularne pesme "Ye Shepherds Tell Me" engleskog kompozitora Jozefa Mazinghija, razdragane pastorale za trio muških glasova. Refren pesme pominje cveće koje se nosi: “Venac oko glave, oko glave je nosila, karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža.“

Svakog dana od septembra do novembra 1885. godine, Džon Singer Sardžent je slikao sliku Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža nekoliko minuta, kada je svetlost bila savršena, dajući joj ukupnu ljubičastu nijansu večeri. On je nastavio da slika i sledeće leto u novom domu američkog slikara Frensisa Dejvisa Milea blizu Brodveja i završio sliku do kraja oktobra 1886. godine. U toku rada smanjio je pravougaono platno, uklanjajući oko 61 santimetara sa leve strane, da bi napustio približni kvadratni oblik.

Slika Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža prikazuje dve devojčice obučene u bele haljine u vrtu posutom ružičastim ružama, akcentima žutih karanfila i visokim belim ljiljanima iza njih, koje se osvetljavaju papirnim lampionima kako se dan pretvara u veče. Ova dva modela na slici, koja su izabrana zbog svoje plave kose, su kćerke engleskog ilustratora Frederika Bernarda, prijatelja Sardženta. Doli koja je tada imala 11 godina je na levoj strani slike, a Poli 7 godina, na desnoj strani.

Slika Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža odražava nevinost detinjstva i naslikana je iz perspektive dece. Dve devojčice izgledaju malo u velikom vrtu koji ih okružuje. Njihovi pogledi nadole i položaj na slici ih na neki način udaljavaju od posmatrača, jer su potpuno fokusirane na ono što rade. Ljiljani su preterano veliki kao da ih posmatrač vidi kroz oči deteta, a svetlost lampiona baca magični sjaj preko scene. Izgleda kao da posmatrač gleda na nivou sa decom, ali i gleda odozdo.

Na slici Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža dominira zeleno rastinje, bez horizonta ili drugih horizontalnih linija što daje osećaj dubine. Džon Singer Sardžent je radio na ovoj kompoziciji slike na impresionistički način, koristeći prirodnu svetlost u prirodnom okruženju. Osvetljenje uspešno prikazuje trenutak u danu kada su sumrak i svetlost spojeni, a njihovo jedinstvo iskazano narandžastim sjajem lampiona stvara nadrealni kontrast. Cvetovi vešto odražavaju i sumrak i lampione. Narandžasti sjaj lampiona odražava se na licima devojčica i njihovim belim haljinama, i ove sjajne nijanse se ističu u odnosu na senkovite zelene tonove. Boje su svuda na ovoj slici i kreću se od ružičasto-bele do burgundi i žute.

Na prvi pogled slici Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža nedostaje jedinstvo. Oko posmatrača privlači mnogo aspekata kompozicije: sjajni sudar svetlosti i boje devojčica, vegetacije i lampiona. Iako je uokvirena vegetacija, devojčice su takođe uklonjene iz nje. Njihove bele haljine i pokreti su još uvek mirni, dok im trava kovitla oko nogu i cveće okolo se uvija. Devojčice su prikazane u plitkom prostoru, dok su okolna vegetacija i lampioni apstraktni.

Pročitano 2192 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 13 Oktobar 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Singer Sardžent - Karanfil, ljiljan, ljiljan, ruža