Artnit

Sreda, 02 Mart 2016 12:24

Rembrant van Rajn - Čas crtanja Istaknut

Jutros dajem učenicima lekciju o crtanju nečeg stvarnog. Studio je veliki, ali je unutra zagušljivo od vreline leta. Kada uđem u studio, desetorica dečaka odmah zauzimaju svoja mesta na sredini sobe. Naš model, visoki sredovečni čovek kao skulptura grčkog boga (jedan od Hendrikovih), stoji u uglu na niskom postolju. Postavljam ogledala da proširim prostor tako da imaju različite načine gledanja u subjekat i kažem im da ćemo napraviti po tri skice - jednu realnu, jednu izmišljenu i jednu po sećanju. Dečaci su izgledali nervozno, čak i uplašeni od mene, a ne znam zašto.

- Protagora kaže da je "čovek mera svih stvari". Da biste nacrtali čoveka, morate znati njegovu anatomiju. Ne zapostavljate predivno umeće i uzvišenu simetriju koju ćete naći na čoveku. Imam nekoliko naučnih tomova koje možete koristiti, ali bih vam preporučio da pogledate Vezalija, de Ketama, Van der Špigela i Parea.

- Proučavanje tela i svih njegovih proporcija, pomno proučavanje oblika, izgleda, moći i funkcija svakog dela tela. Razumevanje rada mišića ruku, rotacije kukova, kostiju kolena, stiska ruke. Znajte ove koncepte napamet. Kada počnete da crtate, pažljivo posmatrajte figuru i vidite koje su tačke akcije. Osetite energiju tela i uhvatite njegovu senzitivnost. Spoljašnjost osobe bi trebalo da manifestuje njegov unutrašnji karakter.

- Radite za red i balans. Vaš model se uvek menja, zbog toga nemojte da izgubite fokus i da odlutate. Vaša slika ne sme da ga prati, ona mora da ostane u jednom izabranom trenutku. Izaberite najvažniji element vašeg subjekta i eliminišete sve ostale.

- Pokažite aktivnost uma na licu. Kapci i usne bi trebalo da pokazuju isto osećanje, bilo da je to bes, iznenađenje ili gnušanje. Oko je izraz; nos je smer. Vrat izražava karakter i imaginaciju.

- I najvažnije, ne skicirajte osobu, već svoja osećanja kada je posmatrate. Što idete dublje pod površinu, to ćete bolje videti. Upoznajte sami sebe!

Iz romana Sara Mijano - Rembrant van Rajn

Pročitano 2681 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Avgust 2017 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Čas crtanja