Artnit

Ponedeljak, 29 Februar 2016 11:24

Meri Kasat - Šolja čaja Istaknut

Meri Kasat je na svojim slikama prikazivala obične događaje iz svakodnevnog života, a više puta i ispijanje popodnevnog čaja, koje je bilo društveni ritual za mnoge žene iz više srednje klase. Sliku Šolja čaja, poznatu po nazivu Portret Lidije naslikala je 1879. godine, nakon što je priznata u krugu francuskih impresionista. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Šolja čaja je više žanr slika nego portret, jer predstavlja jedan društveni običaj. Model za ovu sliku, kao i za mnoge druge bila je sestra Meri Kasat, Lidija koja se preselila u Pariz 1877. godine sa svojim roditeljima.

Slika Šolja čaja je naslikana na impresionistički način, koji se označava zanimljivim potezima četkice, visoko usklađenom paletom, i naglaskom na kontrastnim komplementarnim bojama. Ovu sliku neki likovni kritičari porede sa slikama Edgara Dega, a neki je posmatraju kao nedovršenu, zbog činjenice da je Meri Kasat ostavila male periferne delove platna nenaslikanim.

Meri Kasat je pokazala sliku Šolja čaja na izložbi impresionista 1881. godine i dobila odlične kritike. Francuski novinar, istoričar, umetnički kritičar i pisac Gustav Žefroj je izjavio da je ona "izuzetna Parižanka" i istakao da je Šolja čaja bila njegov favorit na izložbi sa svojim nijansama boja i delikatnom igrom svetlosti na raskošnim površinama. Francuski pisac Žorž-Šarl Ismans se složio, ukazavši da je slika izrazila "lepršanje ženskih nerava".

Pročitano 3078 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Mart 2018 12:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Šolja čaja