Artnit

Ponedeljak, 22 Februar 2016 12:16

Karel Apel - Ljudi, ptice i sunce Istaknut

Holandski slikar, vajar i pesnik Karel Apel, jedan je od osnivača avangardnog pokreta KoBrA 1948. godine. Slika Ljudi, ptice i sunce je naslikana 1954. godine, nakon rasturanja grupe KoBrA, ali pokazuje njegovu kontinuiranu posvećenost idealima ekspresivnog, spontanog slikarstva. Kao jungovski arhetip na slici se naziru monstruozni oblici i maske poput lica i izgleda kao da sam Karel Apel pokušava da uhvati sunce. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Karel Apel je radio sa bojom velikom brzinom i bez smišljenog plana, skretanjem oko velikog platna s vremena na vreme. Figurativni elementi su dodavani poslednji. Njegove slike podsećaju na naivne slike dece, čijem neobučenom i čistom pristupu su se mnogo divili KoBrA umetnici.

Na slici Ljudi, ptice i sunce su prikazani neobični polu-ljudski oblici ili stvorenja iz sveta fantastike, punim linijama i spontanim potezima četkice. Boje su jarke. Ovu sliku odlikuje živopisnost, viskoznost i grube teksture, koje su učinile Karela Apela tako prepoznatljivim.

Pročitano 1951 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Avgust 2020 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Karel Apel - Ljudi, ptice i sunce