Artnit

Ponedeljak, 15 Februar 2016 12:50

Džon Singer Sardžent - Portret gospođe Iks Istaknut

Američki slikar Džon Singer Sardžent, poznat po prikazu luksuznog života elite, smatra se za jednog od vodećih portretista svoje generacije. Njegova slika iz 1884. godine Portret madam Iks, poznata po nazivu Portret gospođe Iks ili Gospođa Iks, koju je poslao u Pariski salon izazvala je oprečne komentare tadašnjeg društva, pre svega zbog toga što aludira na seksualnost. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Portret gospođe Iks nije bila naručena, ali je naslikana na zahtev Džona Singera Sardženta. On je pisao prijatelju: "Imam veliku želju da naslikam njen portret i imam razlog da mislim da će mi ona dozvoliti i čekam da neko predloži ovaj omaž njenoj lepoti. Ako si "dobar sa njom" i ako je vidiš u Parizu, ti bi joj mogao reći da sam ja čovek ogromnog talenta."

Na slici Portret gospođe Iks, Džon Singer Sardžent prikazuje mladu članicu visokog društva Virginie Amélie Avegno Gautreau, suprugu Pierrea Gautreaua. Ova Amerikanka koja se udala za francuskog bankara postala je ozloglašena u pariskom visokom društvu zbog svoje lepote i navodnog neverstva.

Žena na slici Portret gospođe Iks pozira u crnoj satenskoj haljini sa sjajnim trakama, haljinom koja otkriva i skriva u isto vreme. Njeno telo je odvažno okrenuto napred, dok je glava okrenuta u profilu. Profil je i tvrdnja i povlačenje; polovina lica je skrivena, dok u isto vreme jedan deo pokazuje veću definisanost nego celo lice. Sto obezbeđuje podršku za ženu i predstavlja odjek njenih oblina i stava.

Na slici Portret gospođe Iks naglašen je bledi ton tela žene u odnosu na predmete u pozadini. Ona je okružena bogatom braon bojom, koja je istovremeno svetla i dovoljno tamna da obezbedi kontrast u odnosu na tonove kože. Posebno je istaknuta belina kože kontrastom njenih crvenih ušiju, koje su neskladni podsetnik na boju tela bez ukrasa.

U vreme kada je Džon Singer Sardžent naslikao Portret gospođe Iks, poza žene na slici je smatrana seksualno sugestivnom. Jedna bratela njene haljine pada niz desno rame, što je po mnogima ukazivalo na mogućnost daljeg otkrivanja. Erotska sugestija slike vezivala se izrazito za stalež više klase: neprirodno bleda koža, kaiš na struku, ozbiljnost profila žene i naglasak na njenu aristokratsku strukturu kostiju. Sve ovo je na neki način podrazumevalo udaljenu seksualnost pod profesionalnom kontrolom modela, pre nego što je bila ponuda za zadovoljstvo posmatrača.

Pročitano 3384 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Avgust 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Singer Sardžent - Portret gospođe Iks