Artnit

Subota, 13 Februar 2016 17:28

Mihail Vrubelj - Princeza labudica Istaknut

Ruski slikar Mihail Vrubelj je u literaturi tražio inspiraciju, a obično je na slikama predstavljao tragične situacije ili tamne strane samih figura. Smatra se da je njegova poznata slika Princeza labudica iz 1900. godine inspirisana operom Priča o caru Saltanu Nikolaja Rimskog Korsakova, u kojoj je njegova supruga operska pevačica Nadežda Zabela Vrubelj pevala u ulozi Princeze labudice. Sam Vrubelj je, međutim rekao da je postavio lik Tatjane iz poeme Evgenije Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina. Ova slika se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Slika Princeza labudica prikazuje osuđenu princezu iz Labudovog jezera u svetlucavoj haljini sa sjajnim sedefom i iskrajućim dragim kamenjem. Ona se kreće u jednoj tamnoj pozadini, ali se i vraća posmatraču sa Vrubeljovim karakterističnim, velikim, sveznajućim očima. Ona, njeno labudovo perje i kitnjasta haljina izgledaju kao da su uhvaćeni na vetru i nezaustavljivo odlaze daleko sa zalazećim suncem ka dalekoj misterioznoj obali, dok poslednji zraci sunca igraju na njenom snežnobelom perju stvarajući dugine boje. Devojka se okreće, njeno lice izgleda tužno, a u očima je vidljiva misteriozna mešavina melanholije i usamljenosti.

Kompozicija slike Princeza labudica je tako postavljena da daje utisak da se gleda u svet bajke u kojoj se upravo pojavila magija devojke labudice, koja će ponovo da nestane, plutajući daleko. Mihail Vrubelj je maestralno prikazao svoje složene, često tamne emocionalne kategorije sa simbolikom i čistim mozaikom linije i “uhvatio“ prolaznu atmosferu sumraka, otkrivajući svoje romantične težnje. Snaga njegove četkice daje fantaziji opipljivu validnost, a brisanjem razlike između prirodnog i magije, pravog i imaginarnog Mihail Vrubelj obogaćuje sliku, inspirisanu bajkom sa novim, univerzalnim i kosmičkim značenjem.

Pročitano 2240 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Avgust 2020 10:20

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mihail Vrubelj - Princeza labudica