Artnit

Petak, 29 Januar 2016 11:46

Rohir van der Vejden - Portret dame Istaknut

Holandski slikar Rohir van der Vejden je bio majstor u izazivanju najviših suptilnih osećaja iz svojih modela. Evociranje karaktera na portretima, međutim nije bilo posebno cenjeno u to doba, sve do kasnijih godina renesanse. Slika Portret dame, poznata i po nazivu Portret žene je njegov jedini poznati portret žene, koji je prihvaćen kao slika koju je potpisao. Ova mala slika na hrastovoj tabli, koju je verovatno naslikao oko 1460. godine, danas se nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Slika Portret dame prikazuje mladu ženu, verovatno u njenim ranim dvadesetim godinama. Žena je postavljena u tamnoj pozadini i zauzima veći deo slike, sa svojim dramatičnim pokrivanjem glave prozirnim velom. Ona je vitka i prikazana je prema gotičkom idealu izduženih karakteristika, na šta ukazuju uska ramena, čvrsto vezana kosa, visoko čelo i detaljno naslikan obod šešira. Njena poza je društveno prihvatljiva, ali njene oči i napućene usne kao da otkrivaju nelagodnost zbog uloge žene u XV veku u kome je živela. Njeno ponizno i stidljivo ponašanje se prenosi kroz njenu krhku građu, spuštene oči i čvrsto složene prste. Haljina žene ukazuje da je model bila gospođa, a ne pripadnica plemstva. Njena haljina je vezana za crveni pojas, a veo je pažljivo zakačen sa srebrnom iglom. Čak i njena dva prstena blistaju od dna slike.

Kompozicija slike Portret dame je izgrađena od geometrijskih oblika koji čine linije ženinog vela, dekoltea, lica, ruku, svetlosti koja pada i osvetljava njeno lice i šešir. Izvor svetlosti na slici dolazi odozgo, od modela i nežno je osvetljava bez stvaranja velike senke ili naizgled previše upadljivosti. Živi kontrasti svetlosti i tame povećavaju gotovo neprirodno lepotu i gotičku eleganciju modela.

Kao i većina portreta holandskog slikara Rohira van der Vejdena, priča koja stoji iza slike Portret dame je nepoznata kao i žena koja je pozirala.

Pročitano 2755 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Avgust 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rohir van der Vejden - Portret dame