Artnit

Petak, 15 Januar 2016 13:56

Vinsent van Gog - Pejzaž sa kućom i oračem Istaknut

Vinsent van Gog na svojim pejzažima oživljava prirodu. Tako njegovu sliku Pejzaž sa kućom i oračem, koju je naslikao 1889. godine prožima ogromna unutrašnja energija. Ovaj pejzaž je neobičan u svojoj uzvišenosti, naslikan skoro u tački gledišta ptičjih očiju. Takav ugao se može posmatrati kao pokušaj da se pogleda svet na japanski način, što je bilo prirodno za Van Goga koji je bio obuzet Japanom. Međutim, ne može se govoriti o ovom ozbiljnom uticaju na ovoj slici, koja se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Na slici Pejzaž sa kućom i oračem, Van Gogov pogled je individualan i dolazi iz sopstvenih utisaka. Takođe, je prepoznatljiva i dinamičnost koja razlikuje ovu sliku od pejzaža Dalekog istoka.

Vinsent van Gog na slici Pejzaž sa kućom i oračem kovitla forme i vijuga četkicu, stvarajući svojevrsnu studiju prirode koju povezuje sa čovekom. Ukrštene dijagonale formiraju granice polja i izorane brazde, konture krova kuće, red čempresa. Takvi vektori naprežu kompoziciju slike, ali ne toliko da poremete celinu njenog jedinstva. Boje na slici i aktivnost figura nam pokazuju da je slika naslikana u jesen, u vreme kada je Van Gog stvarao, ne samo u krugu bolnice, već i izvan nje.

Pročitano 3499 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Pejzaž sa kućom i oračem