Artnit

Subota, 09 Februar 2013 22:56

Dizajn u starom Egiptu Istaknut

Egipatska bojna kola Egipatska bojna kola

Svoje korene dizajn ima, čak nekoliko hiljada godina unazad. Piramide i veličanstvene skulpture, umetnička dela i upotrebni predmeti starog Egipta su i danas inspiracija dizajnerima. Zanimljive teksture, forme i boje spojene sa funkcijom predmeta odlikuju dizajn starog Egipta.

Stari Egipćani su pravili kočije od delova drveta, koji su savijani u potrebnom obliku uranjanjem u ključalu vodu na nekoliko sati. Korišćene su različite vrste drveta, kao što su brest i jasen. Stari Egipćani su usavršili dizajn kočija i učinili ih lakšim, menjanjem položaja osovine kočije, tako da vozač stoji bliže njoj. Osovina je pokrivana sa metalom da bi se smanjilo trenje između nje i drvenog točka. Neki drveni delovi su takođe, ojačani sa metalom.

Stari Egipćani su voleli ukrašavanje. Faraoni i plemstvo su nosili perike i odeću veženu zlatom, kao i pirsing i ogrlice. Nakit i zlatne posude su stavljane sa pokojnicima, faraonom ili plemstvom, u grobnice. Za stare Egipćane nošenje nakita nije bilo samo simbol statusa, već i estetike, kao i zaštite od zla. Zlato se koristilo najviše za izradu nakita. Bronza se takođe koristila i često je bila prekrivena sa zlatnim listovima. Bojenje nakita je imalo posebno simbolično značenje. Na primer, zeleni nakit je značio plodnost i dobru žetvu, dok je prema Knjizi mrtvih bolesna osoba trebala da nosi crvenu ogrlicu kojom bi zadovoljila božanstvo.

Horus je bio egipatski bog neba i najčešće je opisivan kao soko. Verovalo se da su njegove oči sunce i mesec. Međutim, vremenom je postao mnogo više povezan sa suncem, a njegov simbol je podeljen na šest delova. Oko Horusa je bio čest motiv dizajniranja egipatskih vaza.

U starom Egiptu sandale i cipele su samo nosili bogati, a obični ljudi su išli bosi. Dizajn sandala je zavisio od statusa. Naravno, faraon je imao najbolje sandale sa vrhom iznad prstiju. Sandale za bogate su bile zlatne boje i ukrašavane zlatom i draguljima, za srednju klasu su bile žute ili crvene boje. Niža klasa nije mogla da priušti sandale pa su išli bosi. Sandale su pravljene od tkanog palminog lišća, biljnih vlakana ili papirusa i pričvršćivane za stopalo platnenom ili kožnom vrpcom. One su bile ukrašavane raznim interesantnim detaljima.

Egipatske maske su bile važan deo rituala i imale su ulogu u prelasku iz života u smrt. Maske su štitile duh, tako da su ih Egipćani koristili za razne ceremonije. Stil maski muškaraca i žena se razlikovao. Maske za muškarce su imale bradu, a za žene su imale šminku. Maske govore o egipatskom idealu lepote, ali i o statusu vlasnika. Dizajn maski je pokazivao status i bogatstvo osobe. Maske su bile veoma lepo dizajnirane, čak i za savremene standarde.

Pročitano 4371 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Decembar 2018 11:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dizajn u starom Egiptu