Artnit

Četvrtak, 03 Decembar 2015 12:09

Pol Sezan - Planina Sveti Viktor Istaknut

Pol Sezan je proveo pozne godine slikajući u Provansi u južnoj Francuskoj, gde je razvio poseban odnos prema pejzažu. Na mnogim pejzažima se ističe planina Sveti Viktor, prepoznatljiva znamenitost u blizini Provanse. Slika Planina Sveti Viktor iz 1895. godine je pejzaž iza njegove kuće u Provansi, koji je često prikazivao na svojim slikama. Ova slika se danas nalazi u Fondaciji Barns u Pensilvaniji.

Slika Planina Sveti Viktor jasno ilustruje Sezanov način da opiše prirodu stvarnosti i našu percepciju o tome. Prvi plan slike ističe lišće, talasasta polja, udaljenu planinu i nebo, koje je postepeno izašlo iz skladnog šarenila boja na slici. Planina je prikazana jednostavnom formom, a zgrada u prvom planu je preneta u konkretnim oblicima. Na desnoj strani slike prikazan je železnički most na marsejskoj liniji u lučnoj rečnoj dolini.

Na slici Planina Sveti Viktor je vidljiva jasno zamisao Pola Sezana da pruži red i jasnoću u prirodnim scenama, bez odustajanja od optičkog realizma i impresionizma. I svetlost, i boje slike daju utisak obrasca koji nije nametnut prirodi, ali postoji prirodno.

Pročitano 6644 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Planina Sveti Viktor