Artnit

Petak, 08 Februar 2013 22:37

Gustav Kurbe - Sahrana u Ornanu Istaknut

Sahrana u Ornanu je remek-delo čuvenog francuskog slikara Gustava Kurbea koje je naslikao 1849. godine. Slika predstavlja manifest novog talasa - realizma koji Kurbe donosi. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Sahrana u Ornanu je slika ogromnih dimenzija i prikazuje scenu sahrane rođaka Gustava Kurbea u Ornanu. Primetna je jedna od karakterističnih crta Kurbeovog realizma, a to je da se na onaj način i u onom formatu, kako su do tada slikane samo svečane kompozicije, predstavi jedna obična, svakidašnja scena.

Na slici je prikazano 50 figura u prirodnoj veličini. To je veliki broj portreta stvarnih ličnosti grada Ornana. Slika predstavlja i presek francuskog društva. U centru su figure iz javnog života, a po obodima su niži staleži, seljaci i radnici. U sredini je raka, što ima za poruku da sve čeka ista sudbina. U pozadini se vidi sumoran opusteli predeo.

Slika je svojevrsna kritika građanske sahrane i ljudi koji dođu na sahranu da bi se pokazali i videli ko je došao na sahranu. Prikazani su zapravo anonimni likovi bez ikakve sentimentalnosti i žaljenja. Samo jedna grupa žena pokazuje žalost, sveštenik sa mrzovoljom na licu čita molitve, grobar pored rake sa nestrpljenjem čeka da završi posao, dečak, sveštenikov pomoćnik gleda negde okolo, a čak i pas gleda nezainteresovano u gomilu ljudi.

Kada je 1850. godine delo bilo izloženo izazvalo je skandal zbog karikaturalnosti svojih formi. Gotilje se pitao da li je to ozbiljna slika ili joj je cilj da nasmeje. Kritičar Kleman de Ris optužuje Kurbea da se ruga smrti.

Ono što je na slici Sahrana u Ornanu najmanje uočljivo jeste njena tendencija. Po Prudonu Ornanska sahrana je smeli protest jednog dubokog moraliste protiv hipokrizije modernog društva, koje nema respekta čak ni prema smrti, već ide na sahranu kao na neku predstavu. "Pogledajte tog grobara sa bestijalnim licem - kaže Prudon - te dečake ministrante, nestašne i pobožne, te crkvenjake sa bubuljičavim nosevima koji su radi bakšiša ostavili krčmu i došli da prisustvuju pogrebnoj drami, te blazirane popove sa rasejanim licem, koji se žure da što pre pročitaju te deum: kakav žalostan prizor." Kurbe se usudio da razgoliti tu ranu modernu nemoralnost i slika koju je on naslikao isto je tako rečita.

Sahrana u Ornanu je slika izuzetne važnosti za razumevanje stila Gustava Kurbea. Sam Kurbe je rekao da je Sahrana u Ornanu u stvarnosti bila sahrana romantizma. Ova slika je značajna u istoriji modernog slikarstva, jer je ponovo utvrdila neoklasicističko ograničavanje iluzionističke dubine i ponovila plan slike.

Pročitano 7798 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Sahrana u Ornanu