Artnit

Subota, 21 Novembar 2015 12:17

Franc Mark - Plavi konj I Istaknut

Franc Mark je slikao životinje koje simbolišu godine nevinosti, jedan raj pre pada, slobodan od materijalizma i potkupljivosti njegovog sopstvenog vremena. Životinje su retko naslikane u izolaciji i uglavnom se posmatraju kao idealizovana stvorenja u savršenoj harmoniji sa svetom prirode u kojoj žive. Plavi konj I iz 1911. godine, koji se danas nalazi u muzeju Lenbahaus u Minhenu, je simbolička slika i jedna od najpoznatijih slika u ekspresionizmu Franca Marka.

Na slici Plavi konj I prikazano je plavo ždrebe puno mladalačkog žara, koje stoji uspravno i malo nespretno. Njegova glava je okrenuta na jednu stranu i kao da razmišlja. Beli sjaj od blago slomljenih oblika njegovog tela, naslikanih najmračnijom tamnoplavom bojom produbljuje se na njegovim kopitama i grivi.

Na celoj slici Plavi konj I dominiraju delovi komplementarnog kontrasta, od cinober crvene i zelene boje u donjem delu, krećući se kroz tamnocrvenu i žutu do ljubičaste, plave i narandžaste boje u gornjem delu slike. Teorija boje Franca Marka, koja je od suštinske važnosti za mnoge od njegovih slika, je živa i jasna na izuzetno čist način. Slika jasno navodi ulogu boje, a plava boja je simbol duhovnog, pobede nad materijalnim svetom.

Franc Mark na slici Plavi konj I napreduje iz prirodne "očigledne boje" do "suštinske boje". Opisani oblik kombinuje plemenitost sa kojom se čovek oduvek divio konju sa težnjom za duhovnim stvarima. Lebdenje malo sagnute glave životinje daje utisak osetljivog i osećajnog bića.

Pročitano 3473 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 15 Mart 2019 12:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Franc Mark - Plavi konj I