Artnit

Utorak, 05 Februar 2013 22:04

Ticijan Večeli - Crvena sultanija Istaknut

Priča o Haseki Hurem sultaniji ili Rokselani, koja je od robinje postala omiljena žena sultana Sulejmana Veličanstvenog, bila je inspiracija za mnoga umetnička dela. Priče, pesme, slike, balet, drame, opere govore o njoj. Slavni italijanski renesansni slikar Ticijan Večeli je naslikao njen portret oko 1550. godine.

Ticijan Večeli je bio veoma popularan i uticajan umetnik u XVI veku, i razvio je svoj osoben stil slikanja. Kada je slikao ljudske figure, naglašavao je atmosferu, boju i poteze četkice, teksture odeće i kože, i pejzaž u pozadini slike. Ticijanovi portreti kombinuju suptilnost karakterizacije likova sa raskošnim prikazivanjem modnih detalja. Ove karakteristike njegovog stila su vidljive na portretu Rokselane.

Kritičar Đorđo Vazari je opisao model na Ticijanovoj slici kao Rokselanu, ženu sultana Sulejmana Veličanstvenog. Slika odražava duh tog perioda. Žena na slici je ukrašena nakitom i turbanom. Ticijan je istakao turban koji je tradicionalno nosila otomanska sultanija. Turban je ukrašen safirima, dijamantima i rubinima, a jedan safir zelene boje se posebno ističe svojom veličinom i položajem. Kuna zlatica sa ogrlicom od dragulja je vezana uzicom za njenu brzletnu, koja je ukrašena na isti način kao i njen turban. Žena je obučena u sjajnu raskošnu haljinu. Njena koža boje opala ukrašena je nakitom, a bela ogrlica i minđuše se utapaju u belinu njene kože. Najveći deo pozadine je taman što ističe karakterizaciju lika. U levom gornjem delu pozadine je prikazan deo pejzaža koji unosi svetlost i akcentuje lik.

Za ovaj portret Ticijana Večelija verovatno je pozirao model, a ne Haseki Hurem sultanija ili Rokselana. Original slike Ticijana je izgubljen, a postoji samo kopija.

Pročitano 8916 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 April 2014 17:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ticijan Večeli - Crvena sultanija